Urzadzenie kuchni

Urządzenie kuchni i paszarń powinno być należycie przemyślane i zaprojektowane z uwzględnieniem szeregu ogólnych wymagań i miejscowych warunków. Zarówno paszarnie jak i kuchnie mogą mieć różnorodne urządzenia, zależnie od ilości i rodzaju posiadanej energii do napędu maszyn (napęd konny, silnik wtryskowy, silnik elektryczny itp. ), ilości pogłowia oraz rodzaj u przyrządzanych pasz. Wewnętrzne urządzenie i plan rozmieszczenia urządzeń jednej z najprostszych kuchni do przyrządzania karmy w kołchozowej fermie hodowlanej z pogłowiem 100 – 120, krów albo 20-25 macior. Proces technologiczny przyrządzania karmy przebiega w następujący sposób: ziemniaki, buraki i inne okopowe odwozi się do kuchni i wyładowuje do drewnianego schowka przez otwór w ścianie. Karmę załadowuje się ręcznie do płuczki bębnowej umieszczonej we wgłębieniu podłogi, a po opłukaniu przenosi się ją elewatorem do kotła parnika lub do stojącej obok sieczkarni . Uparowane ziemniaki przepuszcza się przez ręczny rozdrabniacz, załadowuje się na wózek przewozi do mieszadła paszy . Jeżeli krajane okopowe są skarmiane bez domieszek, to odwozi się je bezpośrednio do obory rozdziela między zwierzęta. Gdy okopowe mają być mieszane z inną paszą (na przykład z zaparzaną sieczką itp. ), podwozi się je do mieszadła paszy. Do zaparzania paszy i podgrzewania wody używa się agregatu parnikowego, składającego się z kotła parowego i dwóch parników . Pasze zbożowe i kuchy przygotowuje się w drugim końcu pomieszczenia za pomocą. śrutownika lub rozdrabniacza kuchu . Do wyładowywania i przechowywania zboża i mielonych pasz urządza się schowki . Zasyp zboża do śrutownika odbywa się za pomocą transportera, a odbiór zmielonych pasz wykonuje się ręcznie. [patrz też: ogranicznik przepięć, bomar kielce, igłofiltry cena ]

Tags: , ,

Comments are closed.

Powiązane tematy z artykułem: bomar kielce igłofiltry cena ogranicznik przepięć