nalewa sie do baniek, zamyka szczelnie, plombuje i wystawia na rampe celem zaladowania

Mleczarnie gospodarcze w zależności Do ich przeznaczenia dzielą się na zakłady przechowujące i przygotowujące mleko do transportu Dra z na mleczarnie przerabiające mleko. Zadaniem pierwszych zakładów jest przechowywanie mleka pełnego w okresie od udoju do odstawienia go, w związku z czym trzeba wykonać następujące czynności : zlanie mleka po udoju, zważenie go, przecedzenie, chłodzenie do temperatury 4 do + 60 i przechowanie naczyń z mlekiem w zbiornikach chłodzących wodą lub wodą z lodu aż do czasu wysyłki i wreszcie rozlanie mleka do baniek. Czasami i w takich mleczarniach trzeba także przerabiać część mleka na własne potrzeby gospodarstwa. W mleczarniach drugiego . typu oprócz wymienionych wyżej czynności prowadzi się również przeróbkę mleka na śmietanę, twaróg i masło. Plan typowej mleczarni, której zadaniem jest odstawianie mleka pełnego, pasteryzowanego lub surowego. Mleczarnia mieści się w oddzielnym budynku składającym się z trzech pomieszczeń: odbieralni mleka , aparatowni i przechowalni mleka , o łącznej powierzchni 45-60 m>, DD budynku dotyka lekka przybudówka służąca do przechowywania naczyń mleczarskich. Mleko dostarczone z obór stawia się w bańkach na rampie odbieralni, po czym waży się je na zwykłej lub specjalnej wadze mleczarskiej, a następnie cedzi i zlewa do zbiornika. Opróżnione bańki ustawia się szyjkami w dół na urządzeniu (kroplarce) służącym do zebrania resztek mleka. Równocześnie z ważeniem pobiera się próbę mleka w celu określenia zawartości tłuszczu i kwasowości. Mleko jest badane za pomocą przyrządów laboratoryjnych, które winny znajdować się w inwentarzu mleczarni. Ze zbiornika mleko przepompowuje się na chłodnik, gdzie ochładza się je do temperatury 4-6°, a następnie rozlewa do konwi lub baniek, które po napełnieniu umieszcza się w zbiornikach z lodem lub zimną wodą i przechowuje do czasu wysyłki do przetwórni lub punktu zlewu mleka. Opróżnione bańki przenosi się przez izbę przyjęć mleka do izby aparatów, gdzie musi być urządzony zbiornik gorącej wody i koryto do zmywania. Bańki myje się ręcznie, po czym ustawia się je na półkach dnem do góry do wyschnięcia. Czyste naczynia wydaje się specjalnymi drzwiami. Jeżeli odstawia się mleko pasteryzowane, to przepompowuje się je ze zbiornika najpierw do pasteryzatora, potem na chłodnik, a następnie w konwiach umieszcza się w chłodzących zbiornikach, gdzie mleko prze bywa do czasu odesłania go. Przed wysyłką mleko nalewa się do baniek, zamyka szczelnie, plombuje i wystawia na rampę celem załadowania na wozy. W dużych mleczarniach zamiast zwykłego podgrzewania wody instaluje się kocioł parowy dostarczający gorącą wodę do mleczarni i parę do pasteryzowania. [podobne: farbex ciechanów, projekt nawadniania ogrodu, klimatyzator przenośny bez rury odprowadzającej ]

Tags: , ,

Comments are closed.

Powiązane tematy z artykułem: farbex ciechanów klimatyzator przenośny bez rury odprowadzającej projekt nawadniania ogrodu