Najwazniejsza robocza czescia kazdego separatora jest beben

Tego rodzaju pasteryzatory mogą służyć także do ogrzewania mleka do 35-40° przed odciągnięciem. Wirówki (separatory) służą do mechanicznego oddzielania śmietanki od pozostałej reszty mleka. Zasadą ich działania jest wykorzystanie siły odśrodkowej powstającej przy wirowaniu mleka razem z naczyniem (bębnem) wokoło pionowej osi. Ponieważ mleko stanowi mieszaninę złożoną z różnych składników (tłuszcze, białko i inne) o różnym ciężarze gatunkowym, pod działaniem siły odśrodkowej następuje rozdzielenie się części składowych, a mianowicie: kulki tłuszczowe, jako najlżejsze, układają się bliżej osi, a pozostałe części (odciąg), jako cięższe, są odrzucane na ścianki bębna i odprowadzane oddzielnie. Separatory mleka są budowane w różnych wielkościach o przelotności od 60 do 300 l/godz. i większe; mogą one posiadać napęd ręczny lub mechaniczny. Najważniejszą roboczą. częścią każdego separatora jest bęben osadzony na górnym końcu wału (wirnika). Wirnik jest napędzany za pomocą przekładni umieszczonej w korpusie wirnika. Mleko ogrzane do temperatury 30° przepływa ze zbiornika. przez kran do komory przepływowej i stąd do wnętrza bębna . [hasła pokrewne: domy z drewna cena, deskia na boazerią, domek holenderski ]

Tags: , ,

Comments are closed.

Powiązane tematy z artykułem: deskia na boazerią domek holenderski domy z drewna cena