Do napedu maszyn przetwórczych najlepiej jest uzywac silniki elektryczne

Do napędu maszyn przetwórczych najlepiej jest używać silniki elektryczne. Dla ułatwienia pracy przy przenoszeniu (w obrębie mleczarni) napełnionych baniek mleka urządza się na podłodze gładkie chodniki z blachy żelaznej lub też rolkowe transportery, po których bańki z łatwością dają się przesuwać z miejsca na miejsce. Omówimy bardziej szczegółowo urządzenie i działanie podstawowych maszyn mleczarskich używanych w gospodarstwach hodowlanych. Chłodniki do mleka. Szeroko stosowane chłodzenie mleka w konwiach zanurzonych w zbiornikach z zimną wodą jest możliwe tylko przy niewielkich ilościach mleka, które w dodatku ochładza się powoli i niedostatecznie, nie niżej 12-15°. Jeżeli dodać do wody kawałki lodu, to można doprowadzić ochładzanie do + 4 – 6°, lecz sposób ten wymaga dużej pracy i dużej ilości lodu. Przy zastosowaniu specjalnych chłodników do mleka osiąga się szybkie i lepsze ochładzanie mleka (do temperatury 3-50). Chłodniki mogą być ramowe lub cylindryczne. Cylindryczny chłodnik posiada falistą, karbowaną boczną powierzchnię, zrobioną z pobielanej blachy miedzianej, a na wierzchu ma ustawiony zbiornik z otworami w dnie, przez które równomiernie cieknie mleko. U dołu cylindra jest wyżłobienie zbiorcze, do którego spływa mleko oraz wylot, którym mleko wypływa do bańki. Falista część chłodnika ma podwójne ścianki, między którymi krąży z dołu do góry zimna woda. Mleko ścieka cienkim strumieniem po zewnętrznej falistej powierzchni ochładzając się przy tym, a woda krąży między ściankami (pod ciśnieniem) z dołu do góry. Taka przeciwbieżność przepływu mleka i wody daje możność najlepszego wykorzystania niskiej temperatury wody i ochłodzenia mleka do temperatury, która będzie wyższa od temperatury wody chłodzącej o 2 lub 3°. Dla większego ochłodzenia #urządza się dodatkową instalację chłodzącą (przy chłodniku) składającą się ze skrzynki z siatką, na którą kładzie się kawałek lodu. Nagrzana w chłodniku woda spływa przez siatkę na lód jak deszcz i ochładza się, po czym jest tłoczona za pomocą pompy z powrotem do zbiornika, Przy zastosowaniu takiego urządzenia można ochładzać mleko do + 4-5°, a jeżeli do wody dodać soli kuchennej to otrzyma się roztwór o temperaturze niższej od 00, którym można ochładzać mleko do +10. [hasła pokrewne: domy z drewna cena, deskia na boazerią, domek holenderski ]

Tags: , ,

Comments are closed.

Powiązane tematy z artykułem: deskia na boazerią domek holenderski domy z drewna cena