Budownictwo wczoraj i dzis : Pawilon sportowy / Filipe Brand O i Nuno Sanches

Nuno Sanches Istniejący kampus szkoły podstawowej wymaga wydania pawilonu sportowego i obiektu basenowego (który zostanie wybudowany na późniejszym etapie).
Chociaż były one niezależne od siebie, istniała potrzeba zaangażowania dwóch budynków we wspólne zajęcie terytorium, minimalizując negatywny wpływ miejski i krajobrazowy.
Architekci Filipe Brandao i Nuno Sanches współpracowali, aby stworzyć inteligentny projekt z zielonym dachem.
Więcej o tym projekcie po przerwie.
Architekci: Filipe Brand.
O i Nuno Sanches Lokalizacja: Braga, Portugalia Współpraca: Tiago Dias Ramos Inżynieria: Civarq, Carmo Estruturas, Francisco Godinho, Max Ferraro Projekt Rok: 2007-2010 Zdjęcia: Filipe Brand.
O, Nuno Sanches, Nuno Mor.
o, Guilherme Sanches i Frederico Sá + 26 Z góry ustalone położenie nowej sali gimnastycznej na miejscu nałożyło natychmiastowe wyzwanie dla architektów.
Duża objętość, która byłaby wymagana dla gimnazjum, mogłaby zakończyć bezpośredni dostęp ze szkoły do otaczającego krajobrazu.
Ich reakcją było stworzenie projektu, który z powodzeniem mógłby zintegrować naturalne nachylenie terenu.
Ponadto aranżacja budynków pomogła skonsolidować kampus, dając odpowiedź na potrzebę wyjaśnienia przestrzeni publicznej i prywatnej.
Parking publiczny znajduje się w pobliżu głównej ulicy z bezpośrednim dostępem do pawilonu.
Podstawowa koncepcja polegała na uproszczeniu dostępności w taki sposób, aby prywatność instytucji nie została naruszona.
Droga dystrybucji pawilonu przebiega przez główną oś.
korytarz .
zapewnianie dostępu do wszystkich usług związanych z zajęciami sportowymi (prysznice, toalety, pokój zdrowia, magazyny i pomieszczenia techniczne).
.
Filipe Brandao Drewno i beton to najbardziej znaczące elementy budynku.
Wybór drewna na zewnętrznej powierzchni, oprócz jego technicznych, trwałych i wizualnych korzyści, został pomyślany jako wizualne przypominanie o wcześniejszym użytkowaniu ziemi, farmie.
Zielony dach również szukał efektu ciągłości, równoważąc istniejącą roślinność w kompleksie.
Zielony dach wraz z zabudową tworzy niemal miejską dolinę, która minimalizuje wpływ wolumetryczny i sprawia, że obecność sportowego boxu jest raczej dyskretna.
.
Filipe Brandao
[patrz też: deski na podłogę, Domy prefabrykowane, domki narzędziowe ]

Tags: , ,

Leave a Reply

Powiązane tematy z artykułem: deski na podłogę domki narzędziowe Domy prefabrykowane