Budownictwo i architektura : Podjunska / Enota

Dzięki uprzejmości Enota Po otrzymaniu pierwszej nagrody w zaproszonym konkursie, Enota, słowacka firma architektoniczna, podzieliła się z nami swoim projektem Podjunska House.
Więcej zdjęć i opis architekta po przerwie.
Dom Podjunska położony jest w spokojnej, miejskiej dzielnicy poszczególnych domów.
Znajduje się na rogu działki wejściowej; dwie strony otwierają się na ulicę, dwie pozostałe do sąsiednich budynków.
Sama lokalizacja nie zapewnia bezpośrednich połączeń z wysokiej jakości miejskimi ambicjami, ale otwiera się na północ w kierunku pięknych widoków na Alpy Kamnik.
Obiekt składa się z dwóch całkowicie oddzielnych mieszkań dla rodziny i jednego z dziadków ze wspólnym parkingiem podziemnym.
Pomimo lokalizacji, która na pierwszy rzut oka wydaje się nieodpowiednia, pragnieniem właściciela było mieszkanie w otwartej, przestronnej, a zarazem intymnej przestrzeni mieszkalnej, która rozciąga się i łączy z przestrzenią zewnętrzną w pełni.
Dzięki uprzejmości Enota Parter zawiera część mieszkalną większej jednostki mieszkalnej i jest w ten sposób całkowicie otwarty, dając użytkownikom wrażenie, że obejmuje on całą dostępną powierzchnię działki.
Ściana obwodowa działki, która zatrzymuje nasz widok od środka, jest wznoszona nad oczami przechodniów i uniemożliwia wgląd z zewnątrz.
Jednocześnie wszystkie wymagane funkcje serwisowe są osadzone w pogrubionej ścianie (wejście, toalety, schody, śmieci, altana ogrodowa.) I przy użyciu otwartego planu domu są całkowicie niewykrywalne i stanowią dodatkowe bariery.
Ściana obwodowa w połączeniu z rdzeniem komunikacyjnym stanowi również podstawową konstrukcję ramową i obsługuje całą podłogę.
programu, co w konsekwencji nie wymaga dodatkowego wsparcia na parterze.
Usunięcie wszystkich elementów nośnych wywołuje wrażenie pływającej w przestrzeni masy budynku.
W ten sposób zamknięta część z miejscami do spania staje się dachem ponad życie w otwartej przestrzeni w stałym kontakcie z naturą.
Dzięki uprzejmości Enota Objętość dwóch górnych pięter płynie nieco ponad dwa metry nad otaczającym terenem, dając wystarczająco dużo światła na zadaszone tarasy.
Wnętrze przestrzeni życiowej otwiera się w górę, a sufit montuje się do trzech, czasem do sześciu metrów wysokości.
Niskie przejście między przestrzenią zewnętrzną i wewnętrzną oraz drewniane panele pustych przestrzeni nad obszarami mieszkalnymi daje poczucie ciepła i bezpiecznego schronienia pomimo ostatecznej otwartości i integracji przestrzeni życiowych z otoczeniem.
Dzięki uprzejmości Enota Dwa górne piętra są uszczelnione perforowanymi i zdobionymi panelami, które jednocześnie zapewniają cieniowanie budynku i uniemożliwiają przechodniom zobaczenie wnętrza.
Wybrany rozmiar wzoru, widzianego z daleka, jest rysowany jako dekoracyjna ściana i działa jako wizualna bariera, ale gdy spojrzy się bliżej, twój widok płynnie przechodzi przez panel.
Przy normalnym użytkowaniu budynku panele mogą być zamknięte przez cały czas.
Dzięki uprzejmości Enota Architect: Enota Lokalizacja: Ljubljana, Słowenia Zespół projektowy: Dean Lah, Milan Tomac, Anna Kravcova, Nuša Završnik, Nebojša Vertovšek, Polona Ruparčič, Tomi Maslovarić, Maruša Zupančič Wielkość: 610 M2 Rok: 2009
[więcej w: tona piasku cena, standardowe wymiary drzwi, giełda tworzyw sztucznych ]

Tags: , ,

Comments are closed.

Powiązane tematy z artykułem: standardowe wymiary drzwi tona piasku cena zgłoszenie przydomowej oczyszczalni ścieków