Beben sklada sie z korpusu polaczonego z rura kompletu talerzy

Bęben składa się z korpusu połączonego z rurą kompletu talerzy osadzonych na tej rurze i z górnego talerza , w którym znajduje się otwór do spływu śmietanki. Talerze ustawione są tak, że między nimi znajdują się szczeliny. W górnej części korpusu bębna jest otwór służący do spływu odciągu. Mleko wchodzi z góry do wnętrza rury i wylewa się z niej cienkimi strumieniami między talerze przez otwory w dolnej części rury. Pod działaniem siły odśrodkowej ciężższe cząstki mleka (odciąg) są odrzucane na zewnątrz i podnoszą się w górę pod naciskiem ciągle napływających nowych ilości odciągu, a następnie przelewają się one do otworu wylotowego przez otwór w korpusie Śmietanka, jako lżejsza, grupuje się bliżej środka bębna i w miarę jej przybywania podnosi się i trafia pod górny talerz, skąd przez odpowiedni otwór wychodzi na zewnątrz do osobnego wylotu. W celu otrzymania różnej gęstości śmietanki (z dowolną zawartością tłuszczu) do otworu górnego talerza jest wkręcona śruba regulująca). Przez wkręcenie tej śruby głębiej do wnętrza otrzymuje się śmietankę gęściejszą, a przez odkręcenie śruby otrzymuje się śmietankę rzadszą. Za pomocą tej regulacji . można otrzymać śmietankę z zawartością tłuszczu od 10 do 30010. Separatory ręczne mają wydajność 60, 100, 300 i 600 l/godz. , a separatory o napędzie mechanicznym – 2000 i 3000 l/godz. [patrz też: przesycanie aluminium, wiązar dachowy, domki drewniane producent ]

Tags: , ,

Comments are closed.

Powiązane tematy z artykułem: domki drewniane producent przesycanie aluminium wiązar dachowy