Architektura i nowoczesne budownictwo – Biuro Kościoła Ewangelickiego / Eksponat Arhitectura

Vlad Slavic Architekt: Exhibit Arhitectura Lokalizacja: Brasov, Rumunia Klient: The Evangelic Church CA (Augsburg Confession) Projekt Architekt: Johannes Bertleff, Dragos Oprea Projekt Drużyna: Adrian Ianchis, Edmund Olsefszky, Andreas Klement Struktura: Bodor Csaba Zdjęcia: Vlad Slavic + 35 Dom ten mieści się w centrum Braszowa w Rumunii, w pobliżu Czarnego Kościoła.
Jego historia sięga pierwszej połowy XVIII wieku i obejmuje trzy główne fazy budowy wraz z innymi drobnymi rozszerzeniami i modyfikacjami.
Obecne zagłębienia fasady i ozdoby zewnętrzne zostały zbudowane w 1820 roku.
Budynek kilkakrotnie zmieniał właścicieli, aż stał się własnością Kościoła na początku XX wieku.
Został następnie znacjonalizowany w czasach reżimu komunistycznego i przeniesiony do Kościoła po rewolucji 1989 roku.
Przywrócenie rozpoczęto w 2005 r., Ponieważ budynek znajdował się w zaawansowanym stadium degradacji, z różnymi problemami strukturalnymi i poważnym pogorszeniem elementów architektonicznych.
.
Vlad Slavic Początkowy motyw nie był zbyt ambitny i był postrzegany raczej jako próba ratowania domu.
Podczas prac budowlanych (które trwały około 4 lat) beneficjent i architekci znaleźli się pod urokiem budynku, aby projekt ewoluował.
Wszystkie rozszerzenia i niewłaściwe schowki zostały zdjęte.
Cenne elementy architektoniczne zostały odrestaurowane z uwzględnieniem zasług i uwagi.
Dodatki i nowe wstawki zostały zaprojektowane tak, aby można je było łatwo rozpoznać jako elementy współczesne zamknięte w starym budynku.
Nowa stolarka szanuje profil i zasady kompozycji istniejących elementów, ale była lakierowana w neutralnych kolorach, szarym, białym.
Klatki schodowe wykonane są z metalowej lub otynkowanej kamieniarki z warstwą białej farby.
.
Vlad Slavic Przestrzenie, które wymagały separacji (ze względów funkcjonalnych), zostały uzyskane dzięki specjalnie zaprojektowanym meblom, które pozwoliły opuścić sufity.
Większość elementów meblowych i urządzeń oświetleniowych została specjalnie zaprojektowana do tego projektu.
Planowanie odbywało się głównie na miejscu w oparciu o odkryte elementy i wskazówki oferowane przez budynek.
Chociaż dom został już oddany do użytku, okazał się projektem, który nigdy nie jest kompletny, z narożnikami, które zawsze są gotowe do ozdobienia innym detalem.
[więcej w: Deska Podłogowa, domki ogrodowe, deski na podłogę ]

Tags: , ,

Leave a Reply

Powiązane tematy z artykułem: Deska Podłogowa deski na podłogę domki ogrodowe